Hot stone therapie

Hot stone therapie is een massage therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van verwarmde stenen die op specifieke punten van het lichaam worden geplaatst.

De stenen zijn gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente dat warmte goed vasthoudt.

De warmte van de stenen helpt de spieren te ontspannen en op te warmen waardoor het voor de masseur makkelijker wordt om dieper gelegen weefsels te behandelen indien nodig.

Hot stone massages staan bekend om het bieden van een diep ontspannende ervaring en kunnen bijzonder heilzaam zijn, ook voor mensen die de voorkeur geven aan een lichte aanraking tijdens hun massage.

Voor een meer doelgerichte behandeling kan deze therapie gecombineerd worden met andere (massage)technieken uit de Traditionele Chinese Geneeskunde.


Hoe hot stone therapie verloopt:

1. De masseur zal als voorbereiding op jouw therapie eerst stenen selecteren en verwarmen tot een comfortabele temperatuur

2. De masseur zal de stenen op specifieke punten van je lichaam leggen, zoals bijvoorbeeld langs je wervelkolom, in je handpalmen, of op je buik. Deze stenen kunnen ook worden gebruikt om zachte druk uit te oefenen op bepaalde gebieden.

3. De masseur kan ook de verwarmde stenen vasthouden en ze gebruiken om je lichaam te masseren met verschillende technieken, waaronder Zweedse massagetechnieken (langzame, glijdende bewegingen), kneden en cirkelvormige bewegingen.

4. De masseur zal vaak het gebruik van warme stenen combineren met traditionele massagetechnieken met de handen.

Enkele gunstige effecten van hot stone therapie:

Spierontspanning
De warme stenen helpen de spieren te ontspannen en verminderen spanning en stijfheid.

Stressvermindering
Hot stone therapie helpt bij het verminderen van stress en angst, waardoor je je meer ontspannen en kalm voelt.

Pijnverlichting
Het kan helpen bij het verlichten van spierpijn, gewrichtspijn en chronische pijnklachten.

Verbeterde bloedcirculatie
De warmte van de stenen stimuleert de bloedvaten, wat kan leiden tot een betere doorbloeding en een verhoogde zuurstoftoevoer naar de weefsels.

Verbeterde slaapkwaliteit
Hot stone therapie kan de slaap bevorderen door ontspanning en stressvermindering.

Verhoogd gevoel van welzijn
Hot stone therapie kan een gevoel van welzijn en ontspanning bevorderen waardoor je je zowel lichamelijk als geestelijk beter voelt.

Verbeterde flexibiliteit
Door de spieren te ontspannen en spanning te verminderen, kan hot stone therapie de flexibiliteit van het lichaam vergroten.


Het is noodzakelijk te vermelden dat hot stone therapie mogelijk niet geschikt is voor iedereen. Personen met bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk of hartklachten moeten mogelijk dit type therapie vermijden.

Raadpleeg altijd een gekwalificeerde masseur of zorgverlener voordat je een massage therapie ondergaat.